Rautio Sports SUP Endurance Tour, Kalajoki, 10.6.2017

Endurance Tourin ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Kalajoella 10.6. Olipahan kokemus 🙂

Kalajoki tarjoaa mitä parhaimmat olosuhteet SUP-tapahtuman järjestämiselle. Matkakisan starttia tosin myöhästytti sakea merisumu. Olosuhteet merellä osoittautuivat sen verran haasteellisiksi, että järestäjät päättivät hieman helpottaa retkisarjan reittiä. Hyvä päätös. Kummankin sarjan kärjessä ajoi vene ja retkisarjan reitillä myös meloja vahtien ettei kukaan jää liikaa jälkeen ja eksy reitiltä.

Kilpasarjan reitti oli n. 21km. Reitin varrella kaikenlaisia olosuhteita vastaista, myötäistä, sivutuulta ja tasaista. Paikoin reitillä oli hyvinkin matalaa ja melaa ei pystynyt upottamaan kokonaan veteen. En ole näin pitkiä matkoja aikaisemmin melonut Vantaajoki Maratooni pois lukien. Harjoituksissa maksimi pituudet on ollut 15km luokkaa. Minulle oli täysi mysteeri miten matka osaltani menisi varsinkin kuin suurimman osan matkasta olosuhteet tulisivat olemaan kohtalaisen haastavat.

SUP-lautailija valmistautuu kilpailuun rannalla.
Ennen starttia vielä hymyilytti. Kuva: Antti Peltola.

Päätin ottaa poikkeuksellisesti rauhallisen startin ja mahdollisuuksien mukaan kiristää tahtia pikkuhiljaa. Tomas Lelovits ampaisi startista kärkeen ja minä kakkoseksi. Ensimmäinen lyhyt pätkä kääntöpoijulle melottiin sivuvastaiseen höystettynä terävällä aallolla. Poijulta käännyttiin sivumyötäiseen kohti suojaisempaa lahtea. Suojaisemman osuuden päätyttyä olin saavuttanut Tomaksen ja sain lyhyen beesin ennen kuin käännyimme sivutuuleen ja vähän isompaan aallokkoon. En kerennyt beesistä juurikaan hyötymään sillä aallokossa beesistä ei ole hyötyä. Aalto olosuhteet olivat haastavat sillä ulompana oli vanhaa maininkia ja tuuliaaltoa sekaisin. Siirryin hetkellisesti kärkeen, mutta pian kumminkin Tomas ajoi ohi ja rupesi hitusen kasvattamaan eroa. Matalat hiekkasärkät nostivat ja käänsivät aaltoja ja ajoittain oli melkoista ristiaallokkoa. Selvittyämme hiakkasärkistä pääsimme kääntymään myötäiseen. Pääsimme laskemaan mukavia maininkeja ja tämä oli hyvä aika tankata nestettä ja oikoa selkää.

SUP-lautailija meloo vastatuuleen aallokossa merellä.
Starboard Allstar toimii loistavasti varsinkin vasta- ja myötäaallossa.
Kuva:Antti Peltola.

Myötätuuli osuuden jälkeen käännyimme takaisin ja painoimme saman osuuden vastaiseen. Vastatuulessa melontani tuntui hyvältä ja saavutinkin Tomasta mukavasti. Kääntyessämme sivutuuleen ja sekavempaan aallokkoon alkoi Tomas taas kasvattamaan eroa. Melottuani lähemmäs tunnin sivutuulessa käytännössä yhdeltä puolelta tuli minulla seinä vastaan. Vatsani alkoi krampata kuin myös toinen pohkeeni. Tomas kasvatti eroa tasaiseen tahtiin. Minulle oli selvää, että Tomas meni menojaan ja aloin keskittyä lähinnä siihen, että selviydyn kunnialla maaliin. Melottuani hetken rauhallisemmin alkoi melontani tuntua hitusen paremmalta, ikävä kyllä tässä vaiheessa oli juomat jo juotu. Vilkuillessani taakseni huomasin, että Lauri Palmroth ja Jussi Pekkarinen alkoivat saavuttaa minua ja rupesivat olemaan jo turhan lähellä. Päätin vielä kokeilla mitä kehoni sanoisi hieman kovempaan tahtiin. Krampit eivät onneksi palanneet ja onnistuin säilyttämään toisen sijani.

N. 21km matkaan minulta kului aikaa n. 2h48min. Keskinopeus ei siis ollut päätä huimaava, minkä selittää kyllä haastavat olosuhteet ja paha sippaaminen matkan loppupuolella. Melontaani olen kyllä täysin tyytyväinen.

Tomas on erittäin kovassa kunnossa ja saa nähdä pystyykö kukaan häntä matkakisassa tällä kaudella voittamaan. Tomas on panostanut massiivisesti harjoitteluun ja se kyllä näkyy.

Tulokset:

Kisasarjan voittajat:
1. Tomas Lelovits
2. Jari Laine
3. Lauri Palmroth

Kisasarjan parhaat naiset:
1. Laura Pokela
2. Merle Nummert

Retkisarjat voittajat:
1. Kai Schröder
2. Timo Hytönen
3. Jukka Ruuskanen

Retkisarjan osallistujien kesken arvotun ilmatäytteisen Starboard Whopper-paketin voitti Lotta Sandvik.

Melonnan jälkeen ohjelmassa oli saunomista, ruokaa, juomaa ja live musiikkia. Kaikin puolin siis loistava tapahtuma ja mieleenpainuva kokemus. Iso kiitos siis järjestäjille.

Seuraavat Rautio Sports SUP Endurance Tour tapahtumat:

15.7.2017 Yyteri Surf Week Pre-Game
5.8.2017 Messilä SUP Festival
2.9.2017 Tour de Lauttasaari

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *