Rautio Sports SUP Endurance Tour, Lahti, 5.8.2017

SUP-lautailijat palkintojenjaossa.

Lauantaina 5.8 järjestettiin Rautio Sports SUP Endurance Tourin kolmas osakilpailu Lahden Vesijärvellä. Sääennusteet lupailivat kevyitä tuulia, mutta mahdollisia ukkoskuuroja. Matkalla Lahteen tulikin muutama kova sadekuuro ja kilpailupaikalla oli kuulunut pientä ukkosen jyrinää. Ukkosen riski oli siis olemassa.

Kilpasarjalle oli suunniteltu n.19km kartalla suhteellisen selkeä reitti ja retkisarjalle n. 10km pituinen Enonsaaren kierto.

Kilpailu reitin GPS-jälki.
gps-träkkini reitistä.

Kilpailun starttia siirettiin noin puolella tunnilla uhkaavan näköisen pilven takia. Pilven väistyttyä pääsimme matkaan. Suojaiselta satama-alueelta ulos päästyämme kohtasi meidät suhteellisen sekava aallokko. Eteläpuolellamme liikkui paljon purjeveneitä jotka nostivat allokkoa. Aallonmurtajista ja laitureista takaisin kimpoavat aallot sekoittuivat mukavasti. Itsellänikin tulli tässä kohtaa kerran uitua jolloin Tomas pääsi tekemään minuun pienen kaulan.

Matka jatkui kohti Enonsaarta mukavassa sivumyötäisessä. Tällä pätkällä pystyi hyvin hyödyntämään pientä terävää järviaaltoa. Sain pikku hiljaa pienennettyä Tomaksen kaulaa. Lähestyessämme Enonsaartaa edessämme näkyi ukkospilvi josta kuului muutamia huolestuttavia murahduksia. Hiljensimme hieaman vauhtia ja vaihdoimme Tomaksen kanssa huolestuneita katseita. Tomas pysähtyi Enonsaaren kupeeseen odottamaan minua ja mietimme miten tulisi toimia. Järjestäjät olivat ohjeistaneet menemään lähimpään rantaan ukkosen yllättäessä. Päätimme odottaa kolmantena tulevaa Jussia ja kysyä hänen mielipidettään. Päätimme jatkaa vähän matkaa yhdessä seuraten ukkospilven liikkeitä. Päästyämme tasaiseen veteen Enonsaaren taakse ei enään salamia näkynyt ja ukkospilvi näytti liikkuvan pois päin. Jatkoimme tästä pikku hiljaa omaa melontaamme. Enonsaaren ja Isosaaren välissä tuuli jälleen nousi ja saimme nauttia taas sivumyötäisestä. Olimme Tomaksen kanssa hieman pihalle oikeasta suunnasta ja huutelin vahvistusta reitistä Jussilta. Vesillä saarien reunat ja väylät hukkuvat helposti pelkäksi metsäksi.

Meloimme Tomaksen kanssa hyvän matkaa käytännössä rinakkain. Isosaaren kärjessä siirryin kärkeen ja Tomas otti minulta beesin. Kääntyessämme Isosaaren pohjoispuolella olevan saaren ympäri en ollut lainkaan varma olemmeko oikealla reitillä. Sisälahdella oli kevyt vastainen tuuli ja tasainen vesi. Juttelimme taas Tomaksen kanssa reitistä ja kummallakaan ei ollut hajua minne mennä. Hiljensin vähän vauhtia etsin vastarannalta merkkejä sillasta. Jotain valkoista näkyi lahden oikeassa reunassa ja epäilin tämän olevan silta jonka alta reitti kulkisi. Tomas meloi ohitseni ja siirryin hänen beesiin. Lähestyessämme vastarantaa mitään selkeää väylää ei näkynyt ja epäilyksemme reitistä kasvoivat. Hidastimme vauhtia ja rupesimme etsimään väylää kaislikosta. Tämä näkyy myös pienenä mutkana gps-träkissä. Onneksi aika nopeasti bongasin kapean väylän ja suuntasimme sitä kohti.

Tässä vaiheessa rupesi tuuli nousemaan ja alkoi sataa vettä. Kohta meidät kohtasikin kunnon rankkasade ja kova vastatuuli. Lämpötila laski ja rupesi nopeasti tulemaan kylmä. Toivoin, että sade hellittäisi nopeasti sillä näkyvyys oli todella huono. Tullessamme sillan alle meitä hämmästeli sillan alla sadetta suojassa ollut perhe. Moikkasimme ja jatkoimme matkaa.

Sillan jälkeen eteemme avautui isompi lahti ja tunnistin edessämme näkyvän Enonsaaren. Sade lakkasi ja hetken järvi oli täysin tyyni. Kovan rankkasateen ja vastatuulen jälkeen melonta tuntui vaivattomalta. Jatkoin kärjessä ja Tomas oli beesissäni. Enonsaaren luona alkoi terävä vasta-aallokko ja tuuli. Tomas siirtyi kärkeen ja minä otin beesin. Beesasin Tomasta hyvän matkaa. Noin pari kilometriä ennen maalia päätin olla beesaamatta Tomasta koko matkaa maaliin asti. Tuntui reilummalta ratkaista kilpailu ilman beesin antamaa apua. Erkanimme hieman, mutta meloimme hyvän matkaa käytännössä rinnakkain. En enään kumminkaan pystynyt vastaamaan Tomaksen vauhtiin ja hän rupesi pikku hiljaa kasvattamaan eroa. Tomas ylitti maaliviivan ensimmäisenä vähän alle puolen minuutin kaulan turvin minuun. Jussi saapui maaliin kolmantena.

Kilpailun jälkeen meitä odotti ravintolalaivan sauna ja ruokailu. Palkintojenjaon jälkeen en ikävä kyllä viitsinyt jäädä nauttimaan live musiikista vaan suuntasin nopeasti kotiin palautumaan sillä seuraavana päivänä olisi FSSF:n järjestämät kisat Hangossa jonne oli luvassa erittäin napakkaa tuulta.

Kiitokset järjestäjille taas erinomaisesta ja haastavasta tapahtumasta. Kaikilla osanottajilla oli hymy herkässä maalin päästyään.

Rautio Sports SUP Endurance Tour huipentuu 2.9 Lauttasaaren päätöstapahtumaan. Harmillisesti en itse pääse tähän tapahtumaan osallistumaan sillä kilpailen samaan aikaan Tanskassa SUP:in MM-kisoissa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *