SUP Melat

Mikä on paras SUP mela? Paras SUP mela on kiinteä kevyt jä jäykkä hiilikuitu mela. Varsi joka on niin jäykkä kuin mahdollista, lavan koko joka vastaa melonta tempoon, tehoon ja melojan kokooon. Todella jäykkä mela saattaa kumminkin olla monelle liian ”kuluttava” meloa. Vähän joustavampi melan varsi saattaa olla lääke olkapää/kyynerpää vaivoihin. Kiinteät hiilikuituiset melat ovat kuitenkin aika kallita ja herkkiä iskuille. Täysi hiilikuituiset melat eivät välttämättä siis ole oikea valinta kaikille. Mikäli esimerkiksi olet juuri aloittamassa lajia tiukalla budjetilla.
Hyvän ja huonon SUP melan ero on ISO! Hyvä, kevyt ja jäykkä SUP mela tuntuu melkein melovan itsestään. Meloissa eron huomaa helpommin kuin esimerkiksi laudoissa.
Sijoittamalla heti alkuun vähän laadukkaampaan melaan on varmasti sijoitus jota et tule myöhemmin katumaan. Halvempien ilmatäytteisten lautojen mukana tulevat melat ovat monesti aivan järkyttäviä meloa. Melan pävityksellä saat paljon mielyttävämmän melontakokemuksen.

Tässä artikkelissa käyn läpi asioita joita kannattaa huomioida ostaessasi säädettävää tai kiinteää SUP melaa.

SUP Melan Lapa

Starboard Lima tufskin blade

SUP paddle blades come in different shapes, sizes and constructions. All of these variables have an effect on how the paddle feels.

SUP Melan Lavan Rakenne

Omasta kokemuksestani tiedän, että lavan tulisi olla mahdollisimman kevyt ja jäykkä. Lavan paino moninkertaistuu melojalle. Mikäli kaipaat melaasi joustoa tulisi sitä hakea melan varresta ei lavasta. Kevyimmät ja jäykimmät lavat ovat valmistettu prepreg hiilikuidusta. Nämä lavat tietenkin myös kaikkein kalleinpia.
Tällaisella lavalla en tykkää meloa paikoissa missä saattaa tulla yllättäviä pohja tai kivi kontakteja. Täysi hiilikuituisen lavan reunoihin tulee herkästi kolhuja jotka sitten korjattava hiomalla ja joskus epoksilla.

SUP Melan lavan rakenne.
Starboard prepreg hiilikuitu lavan rakenne.

Jos tiedät, että tulet kolhimaan lapaa kiviin kannattaa ehkä tehdä kompromissi ja valita hieman kestävämpi lavan rakenne. Starboard tarjoaa hyvän hieman kestävämmän ja samalla halvemman vaihtoehdon.

Starboard TIKI TECH SUP paddle blade construction.
Starboards TIKI TECH blade construction

SUP Melan Lavan Muoto

SUP Melan Lavan koko

Optimal SUP paddle blade size depends on many variables. Board, paddler and discipline.

SUP Paddle blade size chart
Starboard Lima blade size chart

SUP Melan varsi

SUP Paddle shaft flex
Starboard shaft stiffness.

Säädettävät SUP Melat

2 – Piece Adjustable SUP Paddles

3 – 4 Piece Adjustable SUP Paddles

Starboard 3-piece adjustable sup paddle

These paddles are commonly known as travel paddles. When inflatable SUP boards came to the market they where soon followed by 3-piece paddles. You can disassemble the paddles in to three pieces. When disassembled the paddle fits in the same bag as your inflatable board.

Starboard 4-piece adjustable SUP paddle

Kiinteät SUP Melat

How to determine what is the best SUP paddle length.

Mikä on hyvä SUP-melan pituus?