Hyvä SUP-melan pituus

Ei ole olemassa yhtä oikeata SUP-melan pituutta. Jokaisella melojalla on omat mieltymyksensä ja rajoitteet. Tässä artikkelissa pyrin antamaan kaikille hyvän lähtökohdan. Monesti melojan taitojen ja melontakunnon kehittyessä melan pituus lyhenee. Lyhyempi mela mahdollistaa tehokkaamman melontatekniikan ja pystyt hyödyntämään koko kehon lihakset. Aloittelijalle suosittelen ensimmäiseksi melaksi säädettävää melaa.

Säädettävä melan varsi

Muuttujat

  • Melojan pituus
  • Lauta
  • Melojan suorituskyky. Liikkuvuus, lihaskunto yms.

Melojan pituus

Tämä on helppo. Jokainen meloja tietää pituutensa 😉 Melojan pituus antaa tietenkin hyvän lähtökohdan, mutta toki muulla ruumiinrakenteella on vaikutusta. Käytän tässä kumminkin melan pituuden lähtökohtana melojan pituutta.

Lauta

Miten lauta vaikuttaa melan pituuteen? Nykyään suurin osa SUP-harrastajista käyttää ilmatäytteistä (pumpattavaa) lautaa. Ilmatäytteisten lautojen valmistajat tekevät kaikkensa saadakseen laudoistaan mahdollisimman jäykkiä. Laudan jäykkyys aikaansaadaan laudan drop stitch rakenteella, mutta jäykkyyteen vaikuttaa suuresti myös laudan paksuus ja leveys. Laudan paksuus, leveys, pituus ja tilavuus kaikki vaikuttavat melan pituuteen. Tärkein asia kumminkin on kuinka korkealla jalkapohjasi ovat veden pinnasta seistessäsi laudalla. Tämä mitta saattaa vaihdella useammalla sentillä riippuen siitä seisotko ison tilavuuden omaavan ilmatäytteisen laudan päällä vai laudan, jossa tämä mitta on pyritty minimoimaan. Kovissa laudoissa jalanpohjat tuodaan lähemmäksi veden pintaa kovertamalla alue (dugout), jossa meloja seisoo ohuemmaksi.

Melojan suorituskyky

Melojan suorituskyvyllä on iso merkitys melan pituuteen. Kuinka hyvä liikkuvuus melojalla on. Lyhyemmän melan käyttö vaatii melojalta kumartumista lonkasta, ylävartalon kiertoa ja polvien koukistamista. Kaikki tämä voi olla osalle melojista liikaa. Myös mikäli tasapainosi laudalla ei ole hyvä näiden asioiden touteuttaminen saman aikaisesti saattaa olla haastavaa.

Melan pituus

Esimerkkinä olen itse 175cm pitkä ja melon laudalla jossa jalkapohjani ovat veden pinnan kanssa samalla tasolla (Starboard Sprint). Eli kyseessä lauta, jossa todella vahva dugout. Minun matkamelani pituus on 185cm. Melani on siis ainoastaan 10cm minua pidempi. Melon ehkä tavanomaista hieman lyhyemmällä melalla joten en tule käyttämään tätä suoraan referenssinä.

Miten SUP-melan pituus mitataan? Helpoin tapa mitata melan pituus on käyttämällä rullamittaa. Melan pituus on suora mitta lavan kärjestä kahvan päälle.

Ilmatäytteiset / pumpattavat laudat

Hyvä lähtökohta on melojan pituus + 20cm

Kovat laudat ilman dugouttia

Hyvä lähtökohta on melojan pituus + 18cm

Kovat laudat dugoutilla

Hyvä lähtökohta on melojan pituus + 12cm

Muista, että nämä ovat vain hyviä lähtökohtia melan pituudelle. Mikäli tällä hetkellä käytät huomattavasti pidempää melaa lyhennä melaa pienin muutoksin. Jopa 0,5cm muutos on helposti huomattavissa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *