Paddle board race start

Finnish SUP Ranking #1 HSS, Helsinki 20.5.017

SUP-lautailu kilpailun lähtö.

Kauden ensimmäinen SUP-kisa kisattiin 20.5 lauantaina kylmästä keväästä huolimatta lämpimässä ja aurinkoisessa kelissä Helsingin Liuskesaaressa kaivopuiston edustalla. Hienoa oli olla todistamassa myös Joel Mikkosen erittäin vahva debyytti ranking kisoissa. Joel tullaan kauden aikana varmasti näkemään palilla mikäli pääsee jatkossakin kisoihin mukaan.

Kisa koostui n. 9.5km pituisesta matkakikisasta ja lyhyestä n.5min sprintti / technical race. Matkakisan reitti oli mukava, Suomenlinnan kanavasta kiertäen Ison mustasaaren ja Lonnan. Pientä lisähaastetta reitille toi vene ja lauttaliikenne. Järjestäjät olivat kumminkin ajoittaneet lähdön siten, että isoimmat lautat aivät olleet samaan aikaan liikkeellä. Sprintit järjestettiin satamassa ja rata koostui kolmesta poijusta. Yhdessä lähdössä rata kierrettiin kahdesti.

SUP-lautailija meloo punainen tiilitalo taustalla.
Matkakisaan sain hyvän startin ja pääsin keulille vapaseen veteen. Kuva: Janne Laine
SUP-lautailijat melovat letkassa.
Kuva: Janne Laine

Suomenlinnan kohdilla kumminkin Joel ja Thomas(Tumppi) pääsivät minusta ohi. Melontani tuntui hyvältä, mutta jotenkin en vaan pystynyt pitämään tarvittavaa vauhtia yllä. Suomenlinnan kanavassa Joel sai melottua itselleen pienen kaulan samalla, kun yritin ottaa Tumpilta beesiä/draft. Beesaus taitoni olivat selkeästi ruesteessa enkä pystynyt beesiä hyödyntämään vaan lähinnä rikoin omaa melontaani ja rytmiä. Kääntyessämme Ison mustasaaren takaa kohti Lonnaa hiipi myös Tomas minusta ohi. Tässä vaiheessa kärki kolmikko sai minuun pienen kaulan ja jäin neljänneksi.

Joel ei ollut vielä uuden kapean lautansa kanssa ihan sinut ja kaatui kahdesti jonka johdosta Tomas ja Tumppi pääsi hänestä ohi. Kiertäessämme takaisin suomenlinnan kanavaan kaatui Tumppi ilmeisesti vähän isomman veneen aiheuttamiin aaltoihin ja Tomas siirtyi kärkeen.

SUP-lautailija veneen tekemissä aalloissa.
Veneiden aiheuttamaa aallokkoa Ison mustasaaren kärjessä. Kuva: Lasse Luoto

Tasaisessa vedessä Tomas sai tehtyä kaulaa Tumppiin. Minä olin Joelista n. kuuden laudan mitan perässä. Erot pysyivät kutakuinkin samoina maaliin asti.

SUP-lautailija kurottaa melalla aloittaakseen vedon.
Viimeiset vedot. Kuva: Janne Laine.

Olin melontaani melko tyytyväinen, vaikka jäin tuloksissa vasta neljänneksi. Melontani tuntui suhteellisen rennolta eikä missään kohdassa pahalta. Olisin tarvinnut hitusen lisää kierroksia mistä kertoi myös minulle todella alhainen keskisykekkin. Vauhtini olisi ollut varmaan ihan hyvä mikäli matka olisi ollut tuplasti pidempi 🙂 Hyvä kauden aloitus joka tapauksessa.

Naisissa ei ikävä kyllä löytynyt Ellenille kirittäjää. Ellen meloi kumminkin vahvan näköisen melonnan.

Miehet:

 1. Tomas Lelovits
 2. Thomas Fagerström
 3. Joel Mikkonen
 4. Jari Laine
 5. Jussi Pekkarinen
 6. Ville Vihmari
 7. Jarmo Rantala

Naiset:

 1. Elle Laakso

Matkakisan jälkeen pidimme noin 1.5h tauon jonka jälkeen sirryimme sprintteihin. Sprinteissä oli yksi karsintalähtö josta pääsi viisi parasta finaaliin. Karsintalähdössä sijoituin rennolla melonnalla kolmanneksi.

SUP-lautailijat kiertävät käänröpoijua.
Tumpin perässä kolmantena karsintalähdössä. Kuva: Janne Laine.

Finaalissa sain ihan ok startin, mutta Tomas ehti ensimmäiseen käännökseen minun ja poijun väliin. Ensimmäisen kierroksen pysyin rennolla melonnalla Tomaksen perässä. Käännöksissä etsin ohituspaikkaa välillä päästen poijun ja Tomaksen väliin onnistumatta kumminkaan ohituksessa.

SUP-lautailijat kilpailevat Technical Race kilpailussa.
Kuva: Janne Laine.

Toinen kierros meni oikeasti ensimmäisen tavoin. Kyttäsin lähinnä Tomaksen virheitä poijuilla joista olisin päässyt kuittaamaan ohi. Suorilla nopeuteni ei riittänyt Tomaksen ohittamiseen. Tomas ei kuitenkaan virheisiin sortunut ja nappasi päivän toisen voittonsa.

SUP-lautailija mela syvällä vedessä.
Kuva: Janne Laine.

Sprintin tulokset:

 1. Tomas Lelovits
 2. Jari Laine
 3. Thomas Fagerström
 4. Joel Mikkonen
 5. Jussi Pekkarinen
 6. Ville Vihmari
 7. Jarmo Rantala

Lopulliset tulokset:

 1. Tomas Lelovits
 2. Thomas Fagerström
 3. Jari Laine
 4. Joel Mikkonen
 5. Jussi Pekkarinen
 6. Ville Vihmari
 7. Jarmo Rantala
SUP-lautailu kilpailun miesten kolme parasta palkinnot käsissään.
Kuva: Janne Laine.

Lasse Luodon koostama video kisoista:

Janne Laineen kaikki kuvat kisoista.

Tsekkaa myös kooste kisoista kuvineen twentyknots.fi

Seuraava ranking kiertueen osakilpailu 4.6 Sieravuori.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *