Paddle board race beach start

FSSF DaKine SUP-lautailun SM 2016 kilpailuraportti

20-21.8 kilpailtiin SUP:in SM titteleistä Sieravuoressa.

1. Päivä

Ensimmäisenä kilpailupäivänä ohjelmassa oli pitkän matkan kisa (miehillä 11.4km). Keli oli aurinkoinen ja pieni tuulen vire. Tiesin, että minulla olisi hyvät mahdollisuudet voittoon kunhan vaan meloisin vahvan oman melonnan. Rata koostui kolmesta kääntöpoijusta ja yhden luodon kiertämisestä. Kaksi kääntöpoijua oli rannan edustalla jolloin kilpailun seuraaminen rannaltakin oli mielekästä. Miehet kiersivät radan kolmesti, Naiset  ja nuoret kahdesti.

Sain kohtalaisen startin mikä mahdollisti kärkipaikan ensimmäisellä poijulla. Pyrin tekemään pienen kaulan muihin jolloin kukaan ei pääsisi beesiini (draft). Sain kasvatettua kaulaa kevyellä vastatuuliosuudella.

Ensimmäisen kierroksen lopulla kova alkuni alkoi ehkä hieman tuntumaan ja vauhtini tippui. Lauri Palmroth joka osallistui matkakisaan 14′ pitkällä laudalla sai nipistettyä johtoni vain muutamaan metriin. Tomas Lelovits oli napannut Laurin beesin. Mikäli en pystyisi parantamaan vauhtiani kannattaisi minun ehkä tiputtautua Laurin beesiin ja säästellä voimiani.

Vastatuuliosuudella alkoi minulle kumminkin meno taas maistua ja näytti siltä, että minun kannattaisi jatkaa omaa melontaani. Toisella kierroksella sain kasvatettua taas turvallisen kaulan Lauriin ja Tomakseen. Luultavasti toisella kierroksella Tomas ohitti Laurin. Kolmannelle kierrokselle lähdettyäni tiesin, että pitämällä kyseisen vauhdin ei Tomas enään kerkeisi saavuttaa minua. Saavuin maaliin ensimmäisenä ja olin ehkä vielä hieman kasvattanut eroa Tomakseen. Tomas siis saapui maaliin toisena ja Lauri kolmantena.

Olin tyytyväinen omaan melontaani ja yksi kauden päätavoitteistani oli saavutettu. Olin hyvissä asemissa lähdettäessä seuraavan päivän sprintteihin ja palkintopalli paikkaan ja jopa voittoon oli hyvät mahdollisuudet. Sprintissä menestyminen on monesti hyvin pienestä kiinni ja mitä vain voi tapahtua.

2. Päivä

Seuraavana päivänä olosuhteet olivat hyvin ensimmäisen päivän kaltaiset tosin pilvessä. Pienen lämmittelymelonnan jälkeen oloni oli varsin hyvä.

Sprintti rata oli tehty hieman aiemmasta poiketen sisältäen yhden lipun rannassa joka käytiin kiertämässä laudan kanssa toiselle kierrokselle lähtiessä. Eli rata sisälsi kolme kääntöpoijua ja lipun rannalla. Rata kierrettiin kahdesti. Miehet oli jaettu kahteen alkuerään. Kummastakin alkuerästä kaksi parasta suoraan finaaliin. Loput looser’s finaaliin josta taas kaksi parasta finaaliin. Finaalissa siis kuusi kilpailijaa. Oma alkueräni oli todella kova tasoinen ja vaatisi nappi suorituksen halutessaan suoraan finaaliin. Starttini oli hyvä ja saavuin ensimmäiselle poijulle rinakkain Vladin kanssa, Christianin ollessa kärjessä. Tehdessäni käännöstä oli Vlad ulkopuolellani laudassani kiinni ja minulla ei ollut melalle tilaa. Yritin tehdän käännöksen melomalla stanssiini nähden ristiin sisäpuolelta. Horjahdin ja kaaduin suoraan perässä tulleeni Jussin laudan päälle, samalla kaataen myös Jussin (Sori Jussi). Pääsin nopeasti ylös ja Vladin perään. Olin nyt kolmannella ja ensimmäisellä karsiutuvalla sijalla. Olin kumminkin niin hyvällä iskuetäisyydellä Vladiin, että pyrin pääsemään Vladin ohi loppusuoralle asti. En kumminkaan päässyt Vladin ohi ja karsiuduin Looser’s finaaliin. Christian ja Vlad siis suoraan finaaliin. Tämä oli minulle paha takaisku sillä olin kohtalaisen poikki alkuerästä radan ollessa suhteellisen pitkä ja selkeästi edellisen päivän rasitus alkoi tuntumaan kehossa.

Toisesta alkuerästä Tomas pääsi helpohkon näköisellä melonnalla Igor Chernenkon kanssa suoraan finaaliin.

Looser’s finaalissa sain muistaakseni ihan kohtalaisen startin. Startin jälkeen olin hieman puristuksissa Thomaksen ja Villen välissä. Jussi sai oikeasta reunasta hyvän startin ja pääsi melomaan vapaassa vedessä ensimmäisenä poijulle. Pääsin kääntämään poijulla toisena. Meloin Jussin perässä ottamatta turhia riskejä tietäen, että toinen sija riittäisi minulle ja uimiseen ei olisi varaa. Lähdön aikana huomasin, että kehossani ei ollut ihan kaikki kunnossa. Huuleni ja kieleni menivät tunnottomiksi ja koin pientä huimausta. Pystyin kumminkin säilyttämään toisen sijani Jussin viedessä voiton. Rannalla koin selkeitä migreenikohtauksen oireita ja ”huoltojoukot” joutuivatkin elvyttämään minua tovin. Tässä vaiheessa aloin epäillä mahdollisuuksiani edes osallistua finaaliin. Onneksi minulla oli edes n.30min aikaa yrittää päästä takaisin tolpilleni. Pääsin onneksi buranan ja sokereiden avustuksella jaloilleni ja pystyisin osallistumaan finaaliin.

Finaalissa sain surkeimman mahdollisen startin. Vasen laita varasti aika räikeästi ja jäin paikoilleni odottamaan takaisin kutsua. Jälkeenpäin ajatellen tein tässä pahan mokan, koska missään SUP kilpailussa mihin olen osallistunut ei ole varaslähdöstä kutsuttu takaisin. Ensimmäisen kilpailijan liikkuessa täysillä vaan perään 🙂

SUP-lautailijat lähdössä Technical Race finaaliin.
Sprintti finaalin lähtö. Muut jo kovasti matkalla ja minä ihmetteln linjalla mitä oikein tapahtuu 😉 Kuva: Antti Peltola

Koko lähtö oli itselleni hieaman utuinen olotilastani johtuen. Ensimmäisellä poijulla taisin kääntää viidentenä. Poijulla lautamme oli Tomaksen ja Vladin kanssa aika hyvin ristiin päällekkäin ja jouduin jonottamaan kääntövuoroani.

SUP-lautailijat tekemässä pivot käännöstä kääntöpoijulla.
Mun laudan nokka Tomaksen jalkojen välissä ja Tomaksen Vladin 🙂 Kuva: Heli Konttinen

Tässä vaiheessa Christian sai tehtyä muihin jo hyvin kaulaa. Jossain vaiheessa Vladin kaatuessa pääsin nostamaan itseni neljänneksi. Christian kärjessä, perässä Tomas ja Igor. Olin toisen kierroksen ihan Igorin kannoilla, mikäli olisin onnistunut ohittamaan hänet olisin voittanut suomen mestaruuden. Annoin loppusuoralla kaikkeni, mutta se ei riittänyt puristamaan Igorista ohi. Christian vei voiton ylivoimaisella melonnalla samalla varmistaen itselleen Suomen mestaruuden. Tomas oli toisena ja Igor kolmantena. Heti kisan jälkeen olin hieman pettynyt Sprintti suoritukseeni, mutta jälkeenpäin tajusin kuinka tyytyväinen oikeasti saan olla Suomenmestaruus pronssistani. Mä en ole ikinä ollut mikään sprintteri ja vaikea sellaiseksi muuttua enään tässä neljänkympin korvilla 🙂

Onnittelut Christian Sandovalille ja Laura Pokelalle suomenmestaruuksista.

SM kisat päättivät myös Suomen ranking kiertueen. Miehissä ranking kiertueen voiton vei ansaitusti Tomas Lelovits. Tomas on ollut erittäin tasainen suorittaja tällä kaudella. Hän taisi voittaa tai olla kakkosena jokaisessa rankinking kilpailussa. Lisäksi hän kiersi läpi kaikki seitsemän kilpailua. Naisissa ranking voiton vei Rautio Sports Pro Team kolleegani Laura Pokela.

Lasse Luodon videokooste kisoista:

Tulokset Miehet:

miehet-total

Tulokset Naiset:

naiset-total

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *