Pienet SUP vinkit, #1 kylmän veden SUP-lautailu

Viime vuodet ovat kuluneet minulla lähinnä SUP lautailun merkeissä. Olen harrastanut lajia vuodesta 2009. Matkan varrella kokemusta on kertynyt monen tyylisestä SUP harrastamisesta ja nyt ajattelin jakaa kokemuksiani lyhyillä päivityksillä Pienet SUP vinkit.

#1 Kylmän veden SUP

Useimpina vuosina olen pyrkinyt melomaan läpi vuoden mikäli mahdollista. Tässä muutama asia mitä on hyvä huomioida melottaessa kylmässä kelissä. Nämä ohjeet lähinnä perus SUP harrastajan näkökulmasta. Aalto yms. harrastajat ovat sitten asia erikseen.

  1. Älä aloita SUP harrastamista kylmällä vedellä. Kylmällä vedellä sinulla pitäisi olla kokemusta laudalla kaatumisesta ja laudan päälle takaisin nousemisesta vedestä. Kylmän veden varaan joutuminen aiheuttaa ihmiskehossa tietynlaisen shokin joka voi johtaa jopa pieneen paniikkiin. Tällöin järkevästi toimiminen erittäin vaikeaa.
  2. Kylmällä vedellä niin kuin oikeastaan aina käytä karkuremmiä. Kaatuessasi älä yritä uida laudan luokse vaan vedä lauta luoksesi karkuremmistä. Mela kädessä uiminen erittäin vaikeaa, tähänkin on tosin muutama toimiva tekniikka.
  3. Pukeudu niin, että selviät kylmässä vedessä vähintään lyhyen ajan ja myös laudan päällä siihen asti kunnes pääset rannalle lämpimään paikkaan.
  4. Pyri melomaan aina kaverin kanssa tai ainakin tutuilla reiteillä.
  5. Tarkista sääennuste ja suunnittele reitti sen mukaan. Kylmän veden aikaan sää muuttuu monesti aika nopeasti ja hetkessä saattaa tulla todella kylmä.
  6. Pyri valitsemaan lähtöpaikka niin, että pääsisit laudalle kuivin jaloin.
  7. Neopreenitossut ovat kaikkein toimivimmat jalkineet SUP laudalla. Tossuja saatavilla eri paksuisina 2-8mm. Neopreenitossut eivät ole vedenpitävät joten niiden alla voi käyttää esimerkiksi vedenpitäviä sukkia. Itse olen kovilla pakkasilla käyttänyt jaloissa myös pieniä muovipusseja (en omista vedenpitäviä sukkia). Lisälämmikkeenä tossuihin voi laittaa myös villasukat. Kuitenkin kaikki mitä on jalkapohjasi ja laudan välillä vaikuttaa tuntumaan ja tasapainoon laudalla.
  8. Paksut käsineet jumittavat käsivarret herkästi. Käytä ohuimpia mahdollisia hanskoja joilla tarkenet. Neopreenihanskat ovat monesti kämmenistä liian paksut ja jäykät. Mikäli et kastele käsiäsi meloessasi en suosittele neopreenihanskoja. Ohuet hiihtohanskat ovat toimineet hyvin.
  9. Kuivapuku, märkäpuku tai joku muu? Tosissaan pidempiä lenkkejä melovalle hengittävä kuivapuku on paras vaihtoehto. Kuivapuvulla pärjää melkein kelissä kuin kelissä ja on turvallisin vaihtoehto. Aluskerrastoja vaihtamalla voi säädellä lämmön sopivaksi. Sanoisin, että jonkinlainen märkäpuku on minimivaatimus. Märkäpuvulla tulee herkästi liian kuuma ja lämmönsäätely haastavaa. Parhaiten itselläni toiminut ohut märkäpuku jonka päälle olen tarvittaessa pukenut lisäksi kuorivaatteita.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *