Sieravuori Masters 2016 (Euro Tour)

Kaudella 2016 Euro Tour koostuu 14. osakilpailusta. 8-9 heinäkuuta kisattiin Sieravuoressa Suomen Euro Tourin osakilpailu.

Euro Tourin miesten rankingin kolmen kärki ei ikävä kyllä Suomeen saapunut, mutta neljäntenä oleva Leonardo Nika kävi kuittaamassa voiton suhteellisen helpon oloisesti. Kovimman haasteen hänelle antoi toiseksi sijoittunut Paolo Marconi. Naisissa ennakkosuosikki oli Susak Molinero, joka pitää rankingissä sijaa 7. Susakille Suomessa oikein haastajaa löytynyt ja Susak nappasikin voiton.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä vallitsi kohtailaisen napakka tuuli. Tuuli oli mukavasti järven suuntainen ja nosti pientä aaltoa. Tämä mahdollisti mukavan 14km downwinderin. Lähtö oli rannalta sivuvastaiseen kääntöpoijulle josta käännyttiin myötäiseen. Kääntöpoijulla olin mukavasti kuuden parhaan joukossa, mutta myötäisellä erot lähtivät nopeasti kasvamaan. Minulla meni aika kauan ennen kuin löysin oikean tavan ajaa lautaani välillä kohtalaisen sekavassa aallokossa. Oli selvää, että en saanut laudalleni tarvittavaa vauhtia haastaakseni seitsemän kärkeä. Olisin ehkä kaivannut 14′ lautaa, jotta olisin saanut linkitettyä aaltoja paremmin.

SUP downwind in Finland on a lake.
Kuva: Euro Tour

Matkan keskivaiheilla huomasin sisälinjan pienemmillä alloilla soveltuvan laudalleni paljon paremmin ja onnistuinkin karistamaan muutaman kilpailijan rinnaltani. Downwinderin voittaja Leonardo Nikakin oli valinnut sisälinjan muiden meloessa ulonpana isompien aaltojen toivossa. Matkan loppu puolella rupesinkin jo vähän säästelemään vomiani seuraavalle kilpailupäivälle. Maalissa olin kahdeksantena ihan hyvä voimaisena, mutta hetken maalialueella seisottuani rupesi alaselkäni vetämään melkoiseen kramppiin. Sama ongelma tuntui olevan muutamalla muullakin suomalaisella kisaajalla. Syy tähän oli selkeästi liian kumarassa ja staattisessa melonta-asennossa. Ei osattu suoristaa selkää ja levätä aallolla suhteellisen haasteellisissa olosuhteissa.

Toisena kilpailipäivänä kilpailimme sprintit Jamie Mitchellin kehitämällä Survivor Race konseptilla.

SUP-lautailijat valmistautumassa lähtöön hiekkarannalla.
Kuva: Heli Konttinen

Lyhyelle sprinttiradalle lähtee kaikki kilpailijat kerralla ja kustakin lähdöstä tiputetaan muutama viimeiseksi jäänyt kilpailija pois ja siirrytään seuraavaan lähtöön. Lähtöjen välillä ei ollut kuin kaksi minuuttia palautumisaikaa siitä, kun voittaja oli saapunut maaliin. Meillä kahdesta ensimmäisestä lähdöstä tippui kolme viimeistä, kolmannesta ja neljännestä kaksi. Selviydyin kahdesta ensimmäisestä lähdöstä jatkoon, mutta kolmannesta tipuin muutaman metrin erolla. Minun olisi pitänyt pystyä parempiin startteihin, jotta olisin päässyt ensimmäiselle poijulle paremmissa asemissa. Poijuilla oli aina kova ruuhka ja laudat kolisi.

SUP-lautailijat kääntöpoijulla.
Kuva: Heli Konttinen

Kokonaistuloksissa taisin sijoittua kahdeksanneksi. Oli mukava kisata hyvissä olosuhteissa ja uusia kilpakumppaneita vastaan

Kilpailun jäkeen Leo Nika piti halukkaille SUP Race clinikan. Sain Leolta hyviä vinkkejä beach startteihin sekä ajatuksia mitä kannattaisi melontatekniikassani huomioida. Sain lisäksi kokeilla Leon 2017 Starboard Allstar 14’x23″ lautaa. Lauta oli vakaampi kuin 2016 12’6×24″ Allstar lautani. Laudan nokassa oli enemmän tilavuutta ja nokan muotoilua muutettu. Keula toimi mielestäni vasta-aallossa paremmin kuin oman lautani. Laudan eivät tosin ole suoraan vertailukelpoisia, lautojen olessa eri mittaisia. Mikäli Suomessa päätetään ensi kaudella sallia 14′ käyttö on kyseinen lauta erittäin vahva ehdokas.

Euro Tour SUP paddlers after the race in Finland.
Kuva: Heli Konttinen

Lasse Luodon videokooste kilpailuista:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *