Red Paddle Co 14′ Elite SUP-lauta

Red Paddle co 14' Elite SUP-lauta

Olen jo pidemmän aikaa haikaillut pidemmän ja kapeamman SUP-laudan perään. Pitkän laudan varastointi kumminkin ollut aina ongelmmallista. Olen seurannut ilmatäytteisten lautojen kehitystä siitä lähtien, kun Starboard alkoi niitä valmistaa. Koikeilin muutama vuosi sitten yhtä Starboardin lyhyempää mallia. Olin positiivisesti yllättynyt, vaikkakin jonkin verran joustoa olikin havaittavissa. Tasaisella / pienessä chopissa meloessa tästä ei kumminkaan ollut mitään huomattavaa haittaa verrattuna perinteiseen malliin. Tuntui jopa, että ilmatäytteinen pienellä joustollaan imi pienen chopin paremmin ja nokka ei hakannut. Aallolla en ole ilmatäytteistä lautaa vielä päässyt testaamaan. Voisin kuvitella, että ainakin lyhyemmät mallit toimivat aallollakin mallikkaasti.

Kuultuani Rautio Sportsin ottaneen maahantuontiin Red Paddle Co:n ilmatäytteiset SUP:it kiinnostuin heti. RED:iltä löytyi mallistostaan mitoiltaan juuri sellainen lauta mitä olin kaipaillut. Hain siis lautaa lähinnä tasaisen veden matkameloaan. 14′ Elite tarjosi kaipaamani pitkän vesilinjan ja laudan 26″ leveyskään ei ollut liikaa. Tätä lautaa en ehkä suosittele harrastajalle jolla ei ole aikaisempaa SUP kokemusta. Lauta on suhteellisen kiikkerä kapeutensa johdosta. 12’6″ Race on 30″ leveä ja tarpeeksi tukeva myös aloittelijallekkin.

Ei muuta kuin yhteyttä Jarnoon ja parin päivän kuluttua oli lauta odottamassa minua matkahuollossa. Huom. matkahuollossa, aikaisemmin ei SUP:pien lähettäminen ole ollut Matkahuollolla mahdollista pituuden takia. Lisäksi ei tarvinnut olla huolissaan matkahuollon tavasta kohdella paketteja. Noutaessani paketin ja heittäessäni sen henkilöautoni takakonttiin nousi heti hymy kasvoilleni. Luulenpa ettei minulla ole vähään aikaan paluuta perinteisiin  SUP-lautoihin.

Red Paddle Co 14' Elite SUP-lauta varusteineen.

Lauta toimitetaan rinkkatyylisessä repussa. Repun saa tukevasti kiinni selkään pidempiäkin matkoja varten. Repussa mukana kiinnitysremmi laudalle sen ollessa rullattuna, pumppu, evä, jäykistin latat ja laudan korjausvälineet. Pumpussa on painemittari. Suositeltava paine on 15-20psi. Suosittelen pumppaamaan mahdollisimman lähelle 20psi. Paine on saavutettavissa kyseisellä pumpulla suhteellisen helposti. Viimeiset pumppaukset kannattaa tehdä lyhyillä iskuilla. Laudan jäykkyys ja kovuus on uskomaton. En ikinä olisi uskonut, että ilmatäytteinen lauta voisi olla näin jämäkkä. Tähän vaikuttaa varmaankin paljon korkea paine, laudan kylkiin laitettavat jäykistin latat sekä laudan edistyksellinen rakenne. Tässä videossa näkyy rakenne laudan sisällä.

Red Paddle Co 14' Elite SUP-lauta vesillä.

Vedessä lauta tuntui paljon tukevammalta kuin perinteinen 26″ leveä lauta. Keveytensä ansiosta lauta kiihtyi yllättävänkin nopeasti. Tyynellä kelillä lauta liukui hyvin ja ylimääräistä kohinaa ei tullut laudan perästä eikä nokasta. Lauta on erittäin suuntavakaa ja helposti melottavissa kovaakin vain yhdeltä puolelta niin halutessaan. Aallokkossa ja tuulessa kannattaa seisomapaikkaa muutella kelin mukaan. Esim. melottaessa sivu myötäiseen pienessä chopissa kannattaa seistä hieman taaempana jollon choppi ei paina nokkaa niin helposti myötäiseen.

Kritiikkinä US-box evässä ja evälaatikossa on ehkä vielä vähän kehitettävää. Mukana tuleva evä on halpa muovipuriste, mutta mikäänhän ei estä päivittämästä sitä laadukkaanpaan. Mukana tulevä eväruuvi on jonkinlainen sormiruuvi jonka kiristäminen vaatii näppivoimia Vaihdoin sen heti perinteiseen eväruuviin. Evälaatikko on suhteellisen massiivisen oloinen. Tämä johtuu siitä, että evälaatikon rakenne näyttäisi olevan laudan pinnassa ja näin ollen suurin osa evälaatikosta on laudan ulkopuolella.

Nyt n. 10 lenkin jälkeen voin todeta etten kadu hankintaani pätkääkään. Motivaatio pidemmille lenkeille on kasvanut ja päätetyössä jäykistyneet selkä ja hartiat kiittävät 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *