DaKine SUP SM 2017 19-20.8

2017 SUP SM kisat käytiin 19-20.8 Sierevuoren vesiurheilukeskuksella. Lauantaina ohjelmassa pitkä matka ja sunnuntaina Technical race.

Pitkän matkan rata oli lyhempi lenkki jota miehet kiersivät kolme kertaa ja naiset kaksi. Yhteensä matkaa kertyi miehille n. 9km. Lähtö oli tuulelta suojassa, mutta heti niemenkärjen takaa kilpailijoita tervehti reipas 8-12m/s vastatuuli. Kova tuuli ja lisänä terävä ja lähellä rantaa hieaman sekava aallokko imi tehokkaasti voimat kilpailijoista. Alla gps-träkkini pitkän matkan kisasta.

Träkistäkin näkee, että vastatuuliosuus melkoista nuudelia. Johtuen verkkaisesta vauhdista (n. 5km/h), vastatuulesta ja aallokosta.

SUP-lautailun matkakisan gps jälki.
Gps-träkki matkakisasta.

Matkaan lähdettiin beach startilla. Sain hyvän startin ja tiesin, että ainoat mahdollisuuteni voittoon oli ottaa vahva startti.

SUP-lautailijat hyppäävät rannalta lautojen päälle.
Matkakisan startti. Kuva Heli Konttinen.

Startti spurtin jälkeen olin hyvissä asemissa suhteellisen rinnakkain Tomaksen kanssa. Päästyämme niemenkärjen taakse alkoi tuuli ja aallot nousemaan. Tuntui, että eteneminen pysähtyvän kuin seinään.

SUP-lautailijat melovat vastatuuleen.
Vastatuuliosuudelle. Kuva: Heli Konttinen.

Matka vastatuulessa olevalle kääntöpoijulle tuntui lopputtomalta. Meloimme lähes koko matkan Tomaksen kanssa lähes rinnakkain. Aallot kasvoivat tasaisesti lähestyessämme kääntöpoijua. Onneksi rannoista kipoileva ristiaallokko alkoi pikku hiljaa loppumaan. Itselläni rupesi tässä vaiheessa tuntumaan aika pahalta ja mietin miten tulen kestämään vielä kaksi vastaavaa pätkää. Rupesin hieman hölläämään ja säästelemään. Pääsin kääntöpoijulle ensimmäisenä ja käänsin sivumyötäiseen. Lokkiluodon jälkeen pääsin kääntämään kunnolla myötäaaltoon ja kohti sisälahdella olevaa kääntöpoijua. Jälkeenpäin kuulin, että seuraavat kilpailijat olivat uineet kääntöpoijulla ja minulla oli tuntuva keula. Järviaallot olivat aika teräviä ja jyrkkiä. Näihin tottumattomana minulla meni hetken aikaa ennen kuin pääsin hyvään downwind rytmiin. Ikävä kyllä tuli uitua myös kerran ja menetin johtoani selvästi. Tällä osuudella yritin paulautua raskaasta vastatuuliosuudesta ja tuli ehkä jälleen kerran otettua hitusen turhan rennosti.

Tomas pääsi toisella kääntöpoijulla perääni. Onneksi niin sillä olin kääntämässä ensimmäiseltä kääntöpoijulta takaisin vastaiseen, mutta Tomas ystävällisesti huomautti minua väärästä reittistä. Suurkiitos Tomas!

SUP-lautailijat kääntyvät poijulla kovassa tuulessa.
Toinen kääntöpoiju. Kuva: Heli Konttinen.

Lähestyessämme rannalla olevaa kääntöpoijua Tomas oli sisäpuolella rinnallani ja annoin hänen ohittaa minut ennen poijua beesin toivossa. Nappasikin Tomakselta beesin heti poijukäännöksen jälkeen. Pysyin käytännössä Tomaksen beesissä koko vastatuuliosuuden. Beesaus kovassa aallokossa ei kumminkaan antanut suurta hyötyä. Jälkeenpäin mietinkin oliko tämä oikea ratkaisu. Toinen vastatuuliosuus ei tuntunut lähellekkään niin pahalta kuin ensimmäinen. Ylemmälle kääntöpoijulle tulimme peräkkäin ja käänsimme takaisin sivumyötäiseen. Tällä osuudella Tomas oli minua selkeästi nopeampi ja sai tehtyä muutaman laudan mitan eroa. Downwind osuudella Tomas onnistui kasvattamaan eroa. Tomaksella oli selkeästi parempi downwind vauhti kuin minulla.

Tasaisemmalla osuudella sain kavennettua Tomaksen johtoa tasaiseen tahtiin. Viimeiselle kierrokselle lähtiessämme Tomaksella noin neljän laudanmitan pituinen johto.

SUP-lautailija kääntyy poijulla.
Lähtö kolmannelle kierrokselle. Kuva: Heli Konttinen.

Saapuessamme ylemmälle kääntöpoijulle olin päässyt Tomaksen perään. Kuten viime kierroksellakin oli Tomas minua nopeampi sivumyötäisellä ja myötäisellä. Tomas saikin kasvatettua turvallisen tuntuisen johdon. Tasaisemmalla sainkin kavennettua johtoa, mutta Tomas ylitti maaliviivan turvallisesti ykkösenä. Jonkin matkaa minun perässä kolmantena tuli Joel Mikkonen. Olin vahva vähän tasaisemmassa vedessä ja vastatuulessa. Minun olisi kannattanut näillä osuuksilla keskittyä täysin omaan melontaan ja painaa täysillä, koska downwind osuus oli selkeästi heikko.

Toinen kilpailupäivä:

Toisena kilpailupäivänä oli vuorossa technical race. Lyhyt M rata lähellä rantaa joka kierrettiin kahdesti. Olosuhteet olivat tasaiset ja pieni maatuuli. Minun olisi pakko voittaa tämä päivä ja Tomaksen oltava maksimissaan kolmas, jotta minulla olisi mahdollisuudet suomen mestaruuteen. Harmittavasti Joel ei pystynyt sunnuntaina osallistumaan mikä heikensi mahdollisuuksiani sillä epäilin Joelin olevan vahva Technical racessa.

Muistaakseni miehillä alkuerästä pääsi kolme parasta suoraan finaaliin. Miehissä järjestettiin lisäksi looser’s final josta vielä yksi nousi finaaliin? Naisilla kaksi lähtöä joiden sijoitusten perusteella jaettiin pisteet.

Alkuerässä sain hyvän lähdön, mutta Tomas ehti ensimmäiselle kääntöpoijulle ennen minua. Tästä eteenpäin lähinnä beesasin Tomasta ja tarkkailin ettei takaa pääse kukaan ohittamaan. Yritin säästellä voimia finaaliin ja tein varmat käännökset. Alkuerästä pääsi suoraan finaaliin Tomas, Jari ja Thomas. Looser’s finaalista finaaliin nousi Lauri.

Finaalissa tiesin, että kaikki paukut oli laitettava starttiin ja ensimmäiselle kääntöpoijulle olisi päästävä kärjessä sillä ohittaminen ilman toisen tekemää virhettä tulisi olemaan erittäin vaikeaa.

SUP-lautailijat juoksevat rannalta lautojen kanssa veteen.
Startti. Kuva: Heli Konttinen

Sain hyvän startin ja hetken näyttikin, että pääsisin ensimmäiselle poijulle kärjessä. Tomas kumminkin nousi oikeasta laidasta vahvasti ja pääsi käännökseen ensimmäisenä. Pyrin pysymään aivan Tomaksen kannassa kiinni ja etsin käännöksissä tilaa Tomaksen ja poijun välistä.

SUP-lautailijat kääntyvät poijulla.
Kuva: Heli Konttinen.

Tomas veti käännökset kumminkin hyvällä varmuudella ja kiinni poijussa joten tilaa ei jäänyt. Muutamalla suoralla pyrin ohittamaan, mutta onnistuin saamaan vain keulani Tomaksen rinnalle.

SUP-lautailijat kääntyvät poijulla.
Kuva: Heli Konttinen

Ensimmäisen kierroksen jälkeen olimme Tomaksen kanssa saaneet tehtyä pienen eron Lauriin ja Thomakseen joilla oli kova kamppailu kolmannesta sijasta.

SUP-lautailijat kamppailevat Technical Race radalla.
Kovaa vääntöä kolmannesta sijasta. Kuva: Heli Konttinen.

Tässä vaiheessa pienet sija muutokset eivät enään ikävä kyllä olisi vaikuttaneet kokonaissijoituksiin. Tomas jatkoi vahvalla ja varmalla melonnalla loppuun asti ja ylitti maaliviivan ensimmäisenä ja minä toisena. Lauri pystyi pitämään Thomaksen takanaan ja ylitti viivan kolmantena. Hienoa taistelua Laurilta looser’s finaalista kolmanneksi! Laurilla oli siis alla yksi lähtö enemmän kuin muilla finaalin kilpailijoilla.

Naisissa Elle taisi voittaa kummatkin lähdöt.

Onnittelut voittajille. Tomas Lelovitsille ei tällä kaudella Suomesta löytynyt voittajaa. Tomas voitti kaikki kotimaiset kisat mihin osallistui, lukkunottamatta tietenkin Suomen Euro Tour osakilpailua. Tästä vähän porkkanaa muille Suomalaisille kisaajille ensi kautta ajatellen. Itselläni jäi ainakin vähän hampaan koloon 😉

Miesten SUP-lautailun kolme parasta.
Miesten mitalikolmikko. Kuva: Heli Konttinen.
SUP-lautailun naisten kolme parasta.
Naisten mitalikolmikko. Kuva:Heli Konttinen.

Tulokset:

Tytöt U12:
1. Sofia Rahikka 2000 p.

Pojat U12:
1. Elias Rantala 2000 p.

Pojat U16:
1. Aleksi Rantala 2000 p.

Naiset harraste:
1. Kiira Vuorela 2000 p.

Naiset elite:
1. Emmi Prykäri 2000 p.
2. Elle Laakso 1500 p.
3. Jenna Laakso 1100 p.

Miehet harraste:
1. Aki Manninen 2000 p.

Miehet elite:
1. Tomas Lelovits 2000 p.
2. Jari Laine 1500 p.
3. Lauri Palmroth 1100 p.
4. Thomas Fagerström 800 p.
5. Jani Huhta 650 p.
6. Joel Mikkonen 500 p.
7. Jarmo Rantala 400 p.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *