SUP Mela Starboard Bolt

Starboard julkaisi kaudelle 2016 uuden SUP melan nimeltä Bolt. Bolt korvaa vanhan High Aspect mallin. Bolttia myydään Carbon ja halvempana Tiki Tech versiona.

Foorumeilla Bolttia on arvosteltu Quickbladen V-Driven kopioksi. Suoraksi kopioksi Bolttia on kuitenkin vaikea haukkua vaikkakin idea on kyllä varmasti V-Drivestä lainattu, mutta tuunattu omaan suuntaansa.

Kiinnostuin tästä melasta heti kun kuulin siitä. Hain kaudelle 2016 lähinnä melaa sprintti käyttöön. Tällä hetkellä 96 Trifecta täyttää kaikki toiveeni pidemmillä matkoilla. Sprinttien nopea tempoisessa ja ei niin teknisesti puhtaassa melonnassa tarvitsin melaa josta löytyisi tehoja vähän huonommallakin tekniikalla.

Trifectalla tuntui Sprinteissä välillä siltä, että olisi kauhonut ilmaa. Tämä aiheutti välillä myös tasapaino-ongelmia. Tämähän olisi korjattavissa pitämällä tekniikka hyvänä, mutta sprinteissä se ei aina vaan tunnu olevan mahdollista. Kilpailutilanteessa sprinteissä sinun otettava veto sen mukaan mihin on tilaa mikä on tarpeen tasapainon säilyttämisen takia. Näissä tilanteissa on melasta hyvä löytyä pitoa, vaikka lavan asento vedessä ei olisi ihanteellinen.

Starboard Bolt SUP paddle sizes.

Lavan kooksi valitsin L:n tietäen käyttöni lähinnä sprinttimelana. L kokoisen lavan pinta-ala on yllä olevassa kuvassa oleva 89.9in2/580cm2. Trifectassa minulla on 96in2 kokoinen lapa. Vaikka Boltissa pienempi lapa pinta-ala kuin Trifectassa on Boltin lapa huomattavasti voimakkaampi johtuen lavan muotoilusta. Lapojen pinta-aloista ei voikkaan suoraan vetää johtopäätöksiä eri mallien väleillä.

Different Starboard SUP paddle shaft stiffness.

Varreksi valitsin ovaalin Carbon mallin S38 jäykkyydellä. Jäykinpään S35 varteen en viitsinyt mennä sillä lyhensin varren kohtalaisen lyhyeksi mikä jäykistää vartta lisää. Jäykkyyttä kuvaava numeroarvo on varren maksimitaipuma 30kg kuormalla keskellä vartta. Ovaali muoto sopii käteeni hyvin ja olenkin siihen tottunut Quickbladen kanssa. Starboardin varret hieman paksumpia kuin Quickbladen, mutta en sitä kokenut ongelmaksi.

Bolt on loistava mela! Täytti sille asettamani odotukset täysin. Jopa siinä määrin, että houkuttelisi kokeilla M kokoisella lavalla pidemmillä matkoilla Trifectan korvaajana etenkin tuulisilla keleillä. Lavassa on erinomainen pito ja korjaa virheellistä asentoa itsetään vedessä kunhan ei tätä estä puristamalla melaa liikaa. Jonkin verran fyysisempi meloa kuin Trifecta, mutta anteeksiantavampi. Maksiminopeudet tasaisessa vedessä nousi mukavasti. Tähän kyllä varmaan osittain vaikutti myös, että lyhensin varren siten etten joudu käyttämään choke otetta vaan pystyn pitämään yläkäden normaalisti kahvalla. Tifectassa minulla pidempi varsi joka toimii pitkillä matkoilla paremmin, mutta maksiminopeuden saavuttamiseksi yläkäsi piti tiputtaa varelle choke otteeksi mikä tavallaan lyhentää melan vartta. Choke otteella minulla lavan asennon hallinta vaikeampaa ja melonta muutenkin jäykemmän oloista.

Mela on erittäin viimeistellyn oloinen ja kevyt.

Ainoaksi melaksi suosittelisin varmaan M kokoista lapaa ja varren jäykkyys sitten hieman melojan pituuden ja painon mukaan. Pitkälle meloalle ja L kokoiseen lapaan en ehkä ihan löysintä vartta suosittelisi.

Lapa on kiinnitetty varteen kuumaliimalla joten lavan tai varren vaihto onnistuu helposti kuumailmapuhaltimen kanssa, mikäli myöhemmin päätyy kokeilemaan eri kokoista lapaa. Myös kahva kannattaa kiinnittää kuumaliimalla jolloin varren vaihto onnistuu helposti. Ovaali muoto estää kahvan ja lavan kiertymisen jolloin kuumaliima on täysin riittävä lukite. Liima kannattaa kumminkin levittää pinnoille mahdollisimman tasaisesti jolloin liitoksista tulee vedenpitävät.

Boltteja kannattaa kysellä Rautio Sportsilta. Veikkaan, että tulee olemaan aika kysytty malli joten ole ajoissa liikkeellä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *