Starboard High Aspect Tiki Tech Premium adjustable SUP-mela

Hommasin Rautio Sportsilta säädettävän Starboard high aspect Tiki Tech Premium SUP melan. Tämä on minun neljäs SUP melani. Olen tähän mennessä käyttänyt puista, lasikuituista ja hiilikuituista melaa. Tiki Tech premium mela on yhdistelmärakenne jossa käytetty usemapaa eri materiaalia aikaansaadakseen suorituskykyinen kevyt ja halpa mela.

Starboard tiki tech blade.
Tiki Tech lapa

Tiki Tech lapa on yhtä kevyt kuin Starboardin 2012 hiilikuitulapa. Lavan kestävyydestä en osaa vielä sanoa, mutta jousto/jäykkyys tuntuisi olevan kohdillaan.

Varsi on pyöreä premiun polymer. Varsi on kevyt ja melko joustava. Ero vanhaan sika jäykkään hiilikuituiseen oli melkoinen. Alussa varsi tuntuikin aika rimpulalta juuri jouston takia.

Portaaton varren pituussäätö.
Portaaton varren pituussäätö.

Varren säätö toimii portaattomasti kitkalla. Kitka pitää hyvin ja on säädettävissä ruuvilla. Varren pituutta kiikkerän laudan päällä säädettäessä pieneksi ongelmaksi saattaa muodostua kahvan ja lavan saaminen samaan orientaatioon. Tämä on pieni hinta portaattomasta pituussäädöstä.

High Aspect Tiki Tech Premium Medium vs. Select Orginal Carbon Medium.

SUP paddles on top of RED board.
Starboard High Aspect Tiki Tech Premium M ja Select Orginal Carbon M.

Vertailin meloja tasaisessa vedessä 4-6ms tuulessa Red Paddle Co. 14′ Elite laudalla. Melat ovat täysin toistensa vastakohdat. Tulin siihen tulokseen, että käytän Selectin melaa enään tuulettomassa kelissä kruisailessani tai sitten halutessani treenata voimaa.

Kuten aikaisemmin mainitsin järkytyin hieman Starboardin melan joustosta.  Huomasin kuitenkin pian, että Starboardin mela oli anteeksiantavampi kuin Select ja tätä kautta myös kevyempi meloa. Suurimman eron huomasi varsinkin vastatuuleen meloessa jolloin vauhti oli täysin eri. Selectin melan ilmanvastus ja suurempi vastus vedessä teki siitä turhan raskaan meloa vastatuuleen. Starboardilla pystyi pitämmän tahdin kovempana pienempien vastuksien kanssa, mikä on tärkeätä varsinkin vastatuuleen ja allokkoon meloessa jolloin laudan liuku jää lyhyemmäksi. Testailin Sarboardin melaa eri pituuksilla jä päädyin selkeästi lyhyempään mittaan kuin Selectin kanssa. Selectin mela ei ole säädettävä ja taitaa kyllä olla minulle pikkasen turhan pitkä (sahaus hommiin). Lyhyemmällä melalla pysyy melonta-asento kumarammassa jolloin oman kehon ilmanvastus pienempi. Lyhyemmällä mellalla myös helpompi pitää yllä High Aspect melan vaatima kovempi tahti.

Itselleni sopii paremmin hieman nykytrendiä pidempi mela. Tykkään meloa aika vahvalla vartalon kierrolla, peruja varmaan ratamelonta taustastani. Todella lyhyellä melalla menee minulla voiman tuotto herkästi liikaa alaselkään ja en saa vartalon kiertoa tarpeeksi mukaan. Osittain johtuu varmaan myös huonosta liikkuvuudesta. Myöhemmin hommasin saman melan L kokoisella lavalla. Tästä melasta onkin tullut käytetyin melani. M kokoinen mela jää kyllä käyttöön ainakin SUP ranking kiertueen Technical Race lähtöihin.

Aina mahdollisuuksien mukaan kannattaa testata eri meloja ja varsinkin samassa kelissä peräjälkeen. Mikäli omistat säädettävän melan kannattaa välillä testata eri mittoja. Tietyissä keleissä vaikutus vauhtiin saattaa olla yllättävänkin iso.